In interior se aflau cladirile religioase si administrative, iar in afara se aflau case, godpodarii, cateva temple, precum si cimitire. Numele complet al orasului este Colonia Ulpia Traiagan Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Dupa scurt timp de la intemeiere, a avut loc rascoala sarmatilor. Din anul 166 popoarele barbare erau aflate la granita imperiului avand in frunte pe marcomani si pe dacii liberi, ei ataca astfel provincia, guvernatorii Daciei luptand sa o apere. Apararea cade, invadatorii ataca teritoriul provinciei si se indreapta spre Ulpia Traiana. Imparatul Marcus Aurelius reuseste sa salveze capitala ridicandu-i-se astfel o inscriptie pe la 172, in care i se multumeste ca a putut scapa orasul de un pericol dublu: pericolul invaziei si pericolul rascoalei autothtonilor. In perioada 244-249 Dacia s-a bucurat in sfarsit de o liniste si o inflorire cu mici intreruperi. In perioada 253-268, populatia s-a retras peste Dunare, orasul continuand sa supravietuiasca cu o populatie modesta si imputinata.

Din Bucuresti se parcurg aproximativ 400 de km pana la localitatea Sarmizegetusa pe o ruta cu privelisti si peisaje pe care le intalniti doar aici in Romania: Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Sibiu, Hunedoara si localitatea Sarmizegetusa. Din Timisoara se parcurg 185 km, din Constanta cca 620 km, iar din Iasi se parcurg 490 de km.

In judetul Hunedoara turistii pot vizita si alte obiective turistice ca Cetatea si Manastirea Colt, Castelul Corvinestilor, Cetatea Malaiesti, Cetatea Deva, Manastirea Prislop la 20 de km spre Hateg, Biserica Ortodoxa Strei si multe altele.